V nedeljo, 20. marca 2022 zvečer, se je zaključila predstavitev jugovzhodne regije na Expu v Dubaju. Poslovni forum je osvetlil pomen gospodarstva v regiji in prihodnost razvoja izobraževanja.

Ker pa je Slovenija močno povezana tudi s kulturo in tradicijo, smo se člani Folklornega društva Kres iz Novega mesta odpravili na slovenski paviljon na svetovno razstavo Expo 2020, kjer smo v času od 17. do 20. marca 2022 predstavili dolenjske plese in pesmi. Na odru slovenskega paviljona so nastopile kar štiri sekcije društva in sicer otroška skupina, tamburaši, pevci in plesalci. Navdušenje gledalcev je bilo več kot pričakovano. Gostje iz skoraj iz celega sveta so bili presenečeni nad pestrostjo kostumov, navdušilo pa jih je tudi vriskanje plesalcev. Na koncu smo z gosti tudi zaplesali in jih na hitro naučili slovenski valček, ob koncu programa pa smo se jim nastavili še za “fotošuting”.  Za slikanje so zanimanje najbolj pritegnile tamburašice ter seveda naši najmlajši.

Za predstavitev folklore smo naš emiratski delovnik zapolnili s štimi dnevi. Seveda pa smo si vzeli tudi nekaj prostega časa. En dan smo si vzeli prosto za ogled puščave, da smo videli kako je bilo tam pred dvajsetimi leti ter eno dopoldne, da smo si ogledali Dubaj od zgoraj in videli, kaj se da zgraditi iz praktično ničesar, ko imaš na voljo le mivko, vodo ter nafto.

Naše nastope so spremljali tudi nekateri slovenski župani JV regije, kjer nas je z veseljem pozdravil domači župan gospod Gregor Macedoni. Kot gost na forumu sta bila tudi direktor Regionalnega razvojnega centra Novo mesto Franci Bratkovič in državni sekretar na MIZŠ Mitja Slavinec. Naš nastop si je med nekaterimi slovenci, ki so si ogledovali Expo 2020, ogledal tudi ultramaratonec Martin Strel  ter bivši mister Slovenije Peter Klinc. O dogodku pa so posneli tudi prispevek za oddajo Dobro jutro na RTV Slovenija.

Ostali so nam lepi spomini in prazne denarnice.

Foto: Patrik Vašl Fotograf
Projekt SLOVENIJA EXPO 2020 DUBAJ/ Project SLOVENIJA EXPO 2020 DUBAI

Dostopnost