kronika 2017

Krkini upokojenci, 6. januar 2017

Vsako leto v začetku leta, ko se na koledarju obrne tavelik list, se Krkini upokojenci srečajo na silvestrskem kosilu v teniškem centru na Otočcu. FU9B0189Uprava jim pripravi kosilo in pester program, kjer se lahko zopet srečajo s svojimi bivšimi sodelavci in ostalimi še aktivnimi krkaši. V tem programu pa vsako leto pomagamo tudi Kresovci. Tako smo se v petek, 6. januarja 2017 odpravili na Otočec člani vodilne skupine ter tamburašev. Plesalci smo si utirali peté, tamburaši pa brusili trzalice, saj je bil to naš zadnji nastop pred koncertom.

Posebno zahvalo in nagrado pa so dobili vsi Krkini upokojenci, kateri so se upokojili v letu 2016, prav vse upokojence pa je direktor uprave g. Colarič razveselil s trinajsto penzijo, saj je Krka v letu 2016 poslovala dobro.


Letni koncert 2017 – Kje je moj ljubi , 7. januar 2017

Prvo soboto v letu 2017 je bila za kresovce posebna. Pripravili smo koncert, kjer smo združili moči vsi člani, kateri smo v starosti od 4 pa vse do 81 let in pripravili koncert z naslovom Kje je moj ljIMG_9639ubi. Rdeča nit koncerta je bila ljubezen, katera veže pare že vsa leta obstoja. Tokrat smo koncert pričeli z romanjem na Trško goro, na katerega so včasih romali iz vseh koncev Slovenije, tako iz Bele Krajine, Štajerske in seveda iz Dolenjske. Da, tudi na takih romanjih so se spletale ljubezni in simpatije. Po prikazu spletov od vseh sekcij društva, kjer so se dotaknili tudi ne ravno folklornih spletov in prikazali tudi sodobnejše oblike in plese iz začetka prejšnjega stoletja kot je recimo Charleston, smo koncert zaključili z naslovno skladbo Kje je moj ljubi, katero je zaigral ženski tercet Li-Lá in solo par, ki je tudi nastopil na tekmovanju folklornih parov in zasedel odlično tretje mesto. Iskanje ljubega in ljubečega smo nadaljevali na večerji, katera se je zavlekla pozno v noč, saj tapravim kresovcem nikoli ne zmanjka energije. IMG_6850

Cel večer pa je bilo čutiti ljubezen v zraku, kot je že John Paul Young prepeval leta 1978, saj smo v društvu vsi izredno povezani med sabo, pa ni pomembno ali so to mladi ali stari, vsi se radi družimo in spoštujemo en drugega, kar je kot rezultat prikazano na naših koncertih, ki so, kot je bil tudi tokratni, razprodani. In polna dvorana naših gledalcev nam daje zagon za še mnogo novih idej in skupnih podvigov.


Kresovci ponovno navdušili turiste (3. februar 2017)

3. februarja 2017,  smo ponovno opravljali svojo dolžnost širjenja slovenske kulture in zgodovine, saj smo v okviru Židane marele in Slovenskih večerov predstavljali dolenjsko kulturno zapuščino turistom iz daljne azijske celine in manjši zasedbi ameriških turistov. Skupaj smo pričarali čudovit folklorni večer, poln energije in iskrenih nasmehov. Ta večer je bil za vse prava čustvena poslastica, saj se je marsikomu zarosilo oko ob pogledu na enega od turistov, katerega stari starši prihajajo prav iz Slovenije. Skupaj z nami je zapel pesmi, ki so ga vrnile v čudovite spomine na otroške dni.

Klara Golić


Kres in Aktiv mladih na OŠ Drska (7. februar 2017)

7. februarja 2017, smo Kresovčki (Sara, Goran in Klara ) priskočili na pomoč Aktivu mladih ZLTSS in skupaj izpeljali delavnice ob kulturnem prazniku.

Na OŠ Drska so bile izpeljane štiri delavnice, katere so bile zasnovane z namenom obujanja starih iger, mitov in legend, dodan pa je bil seveda tudi privdih plesa. V prvi in drugi  delavnici so preko likovnega in literarnega ustvarjanja spoznavali mit gorjanskega škrata. Poigravali so se z motivi in podobami iz knjige Gorjanski škrat v kraljestvu Brbuča in s tem odkrivali pomembno izročilo naših prednikov.

V tretji delavnici so otroci spoznavali igre, ki so v preteklosti otrokom krajšale proste urice. Otroci so se seznanili z igrami kot so Rihtarja bit’, Kdo se boji črnega moža, Osel, kdo te jaha?, Ljubljana-Zagreb-Beograd, Gnilo jajce…. Skozi igre smo se skupaj naučili vrednot sodelovanja, potrpežljivosti in poštenega načina igre.

V zadnji delavnici pa so otroci poplesavali v ritmih zibenšrita in marjance, na koncu pa so vsi skupaj zaplesali krajšo koreografija, ki so jo osvojili tekom dneva.

Delavnice so požele veliko pozitivnih kritik in spodbud ter nam dale nove energije za prihodnje projekte.

Klara Golić


Veterani v Straži (8. marec 2017)

Veterani Folklornega društva Kres smo zaplesali na proslavi osmega marca (AFŽ) v kulturnem domu v Straži. Dvorana je bila nabito polna, kar se za tak praznik spodobi in kar je za Stražo samoumevno. Zaplesali smo splet Vsi za mano kameradi, za katerega smo poželi velik aplavz.

Cveto Cujnik


razveseljevali avstrijske goste v Kostanjevici (24. marec 2017)

V petek, 24. marca 2017, smo Kresovci nastopili v Kostanjevici za avstrijske turiste. Moči smo združili plesalci in tamburaši, ter v treh nastopih po dva plesna spleta in dva tamburaška venčka dodobra razveselili radovedne turiste.


Terme Šmarješke Toplice (24. marec 2017)

Člani Folklornega društva Kres uživamo v plesu in ohranjanju ljudskega izročila, zato smo se z veseljem odzvali povabilu za animacijo gostov v Krkinih Termah v Šmarjeških Toplicah. V hotelu smo v petek, 24. marca 2017, animirali hotelske goste, ki so bili trenutno v zdravilišču. Največ je bilo slovenskih gostov, saj so bili na oddihu dve koronarni društvi iz Ljubljane in Postojne, diabetiki iz Postojne ter nekaj članov Zveze delavnih invalidov Slovenije. Poleg domačih gostov pa smo animirali tudi nekaj malega Nizozemcev in Rusov ter večjo skupino Avstrijcev.

Pokazali smo jim dolenjske in štajerske plese, predstavili kostume ter jih animirali s štrenami, fantovskim plesom s klobuki ter ostali plesi kot je recimo “beksl” in izbira ljubice.

Ob koncu animacije je k nam prišel vodja bavarskih gostov, ki kot lastnik turistične agencije, ki vodi goste v Slovenijo, ohranja tudi ljudske plese njihove pokrajine ter nam čestital za plese. Rekel je, da je na začetku mislil, da nam bo ob koncu še kaj pokazal in nas kaj naučil, pa smo ga pustili nemočnega, saj je rekel, da se je ob animacijah on še veliko naučil od nas.


Območno srečanje otroških in odraslih folklornih skupin v organizaciji novomeške izpostave JSKD (31. marec 2017)

Območna folklorna srečanja, ki v mesecu marcu in aprilu potekajo po vsej Sloveniji v organizaciji JSKD, so namenjena predstavitvi otroških, mladinskih in odraslih folklornih skupin.

Območna izpostava JSKD Novo mesto je tudi letos z razpisom na srečanje povabila vse delujoče skupine, ki poustvarjajo folklorno tradicijo na našem območju. Na letošnjem srečanju z naslovom “Tu je pa ena leipa reič” so se predstavile tako otroške, kot tudi odrasle folklorne skupine, ki so se odzvale na naš razpis.

Nastopilo je 10 otroških in odraslih folklornih skupin. Na velikem odru KC Janeza Trdine se je v petek, 31. marca 2017, s folklornimi odrskimi postavitvami predstavilo 200 nastopajočih. Na prireditvi je nastopila tudi gostujoča otroška folklorna skupina SLOVENSKEGA DRUŠTVA TRIGLAV, BANJA LUKA.

Srečanje otroških in odraslih folklornih skupin sta strokovno spremljala Aleksandra Petrovič in Vasja Samec.

Kresovci smo svoje barve na srečanju zastopali kar s petimi sekcijami. Tako so se predstavile Otroška skupina FD Kres z Mišjo ukano, Mladinska skupina z Belokranjskimi plesi, veteranska skupina s spletom dolenjskih plesov z naslovom Kupil ti bom prstan zlat, Mlajša veteranska skupina, katera se je spraševala Katera je med vami ta, ki luba je cesarjeva? in Vodilna skupina z Dolenjskimi plesi.

Program prireditve je dosegljiv na spletni strani KC Janeza Trdine.

Prireditev je povezoval Tomaž Simetinger.


občni zbor 2017 (2. april 2017)

Ni malo zadev, katere smo morali doreči, zato smo v nedeljo, 2. aprila organizirali občni zbor, ker smo poslušali poročila posameznih sekcij in z odprtimi očmi poslušali načrte naše mame Branke. Ker je bilo volilno leto, smo morali izvoliti tudi novo vodstvo, spremenili smo statut društva, dodali en organ, pomladili izvršni odbor in na koncu vse lepo proslavili. Kakšen je bil zaključek? Da smo dobri in da se bomo še naprej trudili ohranjati ljudsko izročili in ga širiti med ljudmi.


kresovci v hotelu (18. april 2017)

Da se kresovci radi pokažemo povsod, smo dokazali tudi v torek, 18. aprila 2017, ko so naši tamburaši nastopili na otvoritveni slovesnosti na Glavnem trgu, ko so odprli prenovljeni hotel v centru mesta. Več o tem si lahko preberete v Dolenjskem listu.


noč nakupov 2017 (21. april 2017)

V petek, 21. aprila 2017, je bilo v centru Novega mesta, na Glavnem trgu, zopet živahno. Že skoraj tradicionalne noči nakupov, ki se odvijajo 4 x na leto, so tudi tokrat popestrili Kresovi tamburaši.


Tercet Lí-Lá na pozdravu pomladi (22. april 2017)

Kresovci so veseli kakršnega koli sodelovanja z ostalimi društvi. Veseli smo odziva in radi se odzovemo na vsakršnje povabilo, če le uspemo. Tako so se dekleta iz pevske sekcije Lí-Lá Folklornega društva Kres, z veseljem odzvale na povabilo zborovodkinje mešanega pevskega zbora Ajda iz Orehovice Šentjernej, ga Nine Šalamon, ki je tudi članica terceta Li-Lá.

Z malce drugačnim in sodobnim pristopom do ljudske pesmi so požele velik aplavz med občinstvom v nabito polni dvorani KC Primoža Trubarja v Šentjerneju, kjer je bil v soboto 22. aprila 2017 letni koncert mešanega pevskega zbora Ajda. Nastopila pa sta tudi Goran Pešić in Klara Golić, ki sta prav tako v sodobni verziji zaplesala na folklorne korake ljudske pesmi v izvedbi terceta Lí-Lá.


veterani v Cerkljah na Gorenjskem (23. april 2017)

Kresovi veterani in tamburaši smo se 22. aprila 2017 odpravili na Gorenjsko. Odzvali smo se na povabilo KD Folklora Cerklje, Cerklje na Gorenjskem. Bili smo gostje na jubilejni prireditvi “10. večer folklore” v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika. Zelo lepo so nas sprejeli in odlično pogostili.

Domačini so na svoj kraj in njegovo zgodovino zelo ponosni. Popeljali so nas na ogled znamenitosti, ki so jih ohranili in o njih s ponosom pripovedujejo. Vreme nam je dobro služilo.

Po koncu prireditve smo se zopet dobro podprli, nato pa veselo zažurali. Tega so bili krivi tamburaši, ki so na Brankino komando igrali in še igrali …, mi pa peli in plesali. Toda vsega lepega je enkrat konec. Zunaj nas je čakal » Prijatelj«, da nas odpelje proti domu.

»SE NA GORENJSKO SMO MI ODPELJALI,
TAM GORI PLESALI, IGRALI,
SE DOBRO NAJEDLI, NAPILI
IN SREČNO DOMOV SMO PRIŠLI.«

Metoda Gorenc

 


kres gori še naprej

Na območni reviji folklornih skupin, ki je bila v organizaciji JSKD v petek, 31. marca 2017, je nastopilo pet sekcij Folklornega društva Kres. Kar štiri od njih so pri priznanih ocenjevalcih dobile toliko točk, da so se uvrstile naprej na regijsko srečanje. Tako bo regijsko srečanje za otroške folklorne skupine v torek, 9. maja 2017, za vodilno ter mlajšo in starejšo veteransko skupino pa v soboto, 20. maja 2017.


 nastop za Židano marelo v Skritem kotu, 6. maj 2017

Skoraj že tradicionalno je, da kresovci poskrbimo za animacijo turistov, ki pridejo na ogled Slovenije. Tako smo storili tudi v soboto, 6. maja 2017, in se odpeljali v Ljubljano, kjer smo pod organizacijo Židane marele prikazali slovenske plese različnih pokrajin in goste zelo navdušili. Slovenska pojedina je bila tako še bolj okusna, saj so se med hodi še malce premigali in jim je vse lažje padlo tam, kamor mora.


otroška skupina na regijskem srečanju 2017


Židana marela ponovno sodeluje s Kresom, 11. maj 2017

Kresovci smo v letu 2017 podpisali pogodbo o sodelovanju na prireditvah, ki jih organizira Židana marela in tako se dvakrat na mesec zapeljemo v Ljubljano, kjer nastopamo za tuje goste, ki si zaželijo slovenskega večera. Poleg slovenske hrane jim izbrane folklorne skupine iz vse Slovenije prikažejo nekaj slovenskih plesov in jih le-te tudi naučijo. Veliko pozornosti dobi seveda gudalo, katerega kot instrumenta drugod ne poznajo.

Tako smo se v četrtek, 11. maja 2017, trije pari podali v Ljubljano v restavracijo Šestica (ja, v Lublan pr šestic), kjer smo razveselili 4 skupine ameriških gostov. Predstavljali smo trentarsko, štajersko in dolenjsko nošo, naučili pa jih nekaj plesov, kateri jim bodo zagotovo ostali v spominu, saj so možakarji pokazali, kdo nosi klobuk in kdo ruto, saj ženskam nikakor niso klobuki šli iz glave na glavo.


Kresovi pevci in pevke v Beli Cerkvi

Pevci in pevke skupine Lí-Lá, FD Kres, so v četrtek, 18. maja 2017, razgibavali svoje glasilke v nabito polni Zwitrovi dvorani Hiše žive dediščine v Beli Cerkvi. Res, da so bili najmlajši, vendar pa ne najuspešnejši, saj so jih ljudske pevke ostalih skupin prekašale s pristnostjo. Skupnega smo imeli to, da smo vsi v letih 30-40. Razlika je bila v tem, da so pevke ostalih skupin bile rojene v tistih letih, pevci in pevke pa stari približno toliko let.

Vendar pa se je pevski tercet skupine Lí-Lá vseeno uvrstil na državno tekmovanje, za kar našim dekletom iskreno čestitamo.


regijsko srečanje folklornih skupin v Semiču

Kot smo že napovedali, so 4 naše skupine napredovale na regijsko srečanje. Kar tri od štirih pa so se udeležile srečanja v Semiču, v soboto 20. maja 2017. Nastopili smo prvi, četrti in šesti, vmes pa so poplesavale še druge folklorne skupine. Srečanje je ocenjeval Mirko Ramovš.

Po uspešno odplesanih spletih in bogati pogostitvi, smo se vsi skupaj odpravili še na vinsko vigred v Metliko, kjer smo izvedeli, kaj je počel naš Marjan leta 1413 v Metliki.


Animacija za goste v Termah Šmarješke Toplice

V recepciji hotela Toplice v Termah Šmarješke Toplice, smo v ponedeljek, 22. maja 2017, nastopili za njihove goste. V več kot 1 uro trajajočem programu smo jim pokazali nekaj spletov in plesov iz različnih pokrajin Slovenije, ter jih naučili zibati boke v ritmih ljudske glasbe. V pomoč so nam bili tudi tamburaši naše tamburaške skupine.


Državno srečanje folklornih skupin

Na državno srečanje odraslih folklornih skupin sta se izmed velike konkurence udeležili kar dve skupini FD Kres. Ampak zaradi prevelike konkurence gre dejansko na samo državno srečanje samo vodilna skupina FD Kres (Branka Moškon), saj se jih lahko udeleži samo 15 skupin, izbranih pa je bilo 17 skupin. Tako, da državni nivo dosega tudi starejša veteranska skupina FD Kres (Boštjan Japelj). Izbor sta naredila selektorja Mirko Ramovš in dr. Urša Šivic.


Delaj, delaj dekle pušeljc, 13. junij 2017

¥Kot vemo je bila Karantanija dežela naših prednikov in ti predniki so nam zapustili slovenski jezik, svoje običaje, kulturo in ljubezen. In vsega tega ne zna spoštovati vsak. Kresovci to znamo, saj smo po duhu zavedni Slovenci in ohranjamo naše korenine, kot so nas mati učili. Kresovci pa smo še prav posebni, saj imamo tudi drugo mati. Mati Branko, ki nas uči skozi več generacij. Vse to nas je pripeljalo do državnega srečanja odraslih folklornih skupin, kamor odpotujemo 23. julija 2017.

O tem je kar nekaj ljudskih pesmi in vraž, kako so dekleta izdelovala pušlce in jih nato fantom na plesu zatikale na prsi.

Da pa bomo lepi ku p … pušelc, smo si danes izdelali nove naprsne pušlce. Kljub manjšim težavam, ki so jih imela nekatera dekleta (ok, dekle) z aranžiranjem, ji ni za zamerit, saj je učiteljica v osnovni šoli pri tehniškem pouku tega ni naučila, smo izdelali šestnajst pušeljcev, ki bodo krasila moška prsa.

Boš ti meni dala ali ne, smo fantje danes spraševali naše brhke dekline, pa so vse djale “ja, ti bodem dala … pušelčka na prsi junačke”. In je dala …


Na vroči večer, še bolj vroči nastop, 19. julij 2017

V novomeškem Društvu za razvijanje prostovoljnega dela (DRPD) so tudi v času poletnih počitnic zelo aktivni. Na delavnice in na učenje so povabili goste iz (skorajda) vseh bivših držav republike Jugoslavije. Na uvodni večer so jim DRPD-jevci pripravili predstavitev Slovenije in njenih lepot, hrano, zapel je Matjaž Kumel, da pa je bil večer še bolj vroč, smo zaplesali še kresovci. In vse to takoj po kratkem kvizu, na katerega smo vsi poznali odgovore. No, vsaj na tista vprašanja o Sloveniji.

Večer smo kar hitro zaključili, saj smo se odpravili domov, nabirati moči za nastop v Prijedoru, kamor odpotujemo v petek in za nastop na državnem srečanju folklornih skupin v Beltincih, kamor odpotujemo v nedeljo.


Kresovanje v Egiptu, 15. – 22. september 2017

Člani Folklornega društva Kres si radi rečemo kar »kresovci«, kar je lahko mišljeno kot pripadnik FD Kres, lahko je to tisti, ki kuri kres ali pa tisti, ki rad kresne. Vendar so vse te sopomenke nekako povezane z vročino. Zato smo se kresovci letos z velikim veseljem odzvali na povabilo Egiptovsko-slovenskega društva Snežinka v Kairu, ki ga je ustanovila hčer aleksandrijke iz Nove Gorice.

Kres da bi šel v Egipt? Društvo Snežinka? Sredi puščave? No, zakaj pa ne, smo si dejali in se spravili k delu. Konec koncev imamo nekaj skupnega – oni imajo tri velike piramide, mi pa imamo Triglav. Potrebno si je bilo organizirati prevoz, vodenje in pravilen itinerarij, saj se na tako pot ne podaš kar tako vsak dan in to s tako skupino. Pridobili smo kar nekaj sponzorjev (Krka d.d., Plastoform Šmarjeta d.o.o., Plastoform Blanca d.o.o., Gallus SM d.o.o., Total d.o.o., Adient Novo mesto d.o.o.,  katerim se zahvaljujemo za pomoč), a še vedno je bilo potrebno razliko plačati. Nekaj je prispevalo društvo, ostalo pa smo prišparali v želji po doživetju nekaj novega. Energija in pričakovanje sta se iz dneva v dan stopnjevala, saj smo vedeli, da gremo v vroče kraje, kar nam bo velik izziv, saj je Kairo več kot 20 milijonska prestolnica, kjer je življenje popolnoma drugačno. Kar so okusili tudi nekateri naši člani, ko so bili deležni poskusa ugrabitve, kraje, zapeljevanja in zavajanja.

Ko smo prispeli v hotel sredi noči, smo videli, da je resnično tako. Že toplo ozračje je to pokazalo ponoči, podnevi pa smo videli kupe smeti in umazanije ob cesti in na parkiriščih. Vroče in drugačno. A smo se kmalu naučili le-to ignorirati, saj smo ugledali mogočne tri piramide (Keopsovo, Kefrenovo in Mykerinovo), ki se že tisočletja bahajo nad Gizo v Kairu. Sledil je le še kratek obisk parfumerije in trgovine s papirusom, nato pa smo že potrebovali osvežitev in kosilo v hotelu, saj smo bili naročeni na sprejem pri veleposlanici Republike Slovenije, ga. Tanji Miškovi. In po protokolu pač ne smeš zamujati. Sprejem je bil tak, kot se za veleposlanico spodobi – ob zastavah in z delegacijo. In kot se za kresovce spodobi – s harmoniko, s pesmijo in z vriskanjem. Za domačine nenavadno, za zaposlene na veleposlaništvu iz Kaira pa balzam za dušo in ušesa, da so ponovno zaslišali zvok harmonike in slovenske pesmi. Že takoj so se med nami razpletle močne vezi in poznanstva; celo egipčanski butler in azijska kuharica sta zaplesala z nami. Ko smo se poslovili, smo celo pot do busa prepevali in peli, presenečeni domačini pa nas snemali s telefoni.

Nikakor nismo pozabili tudi ne na naše košarkarje, ki so v času našega potovanja osvojili zlato. Z velikim platnom ob bazenu in glasnim navijanjem so vsi gostje hotela zvedeli, da smo Slovenci dobili zlato medaljo. Naslednji dan je bil čas za oglede in priprave na celovečerni koncert. Ogledali smo si razgled Kaira iz stolpa in njihovo tržnico čisto od blizu, nato pa se odpravili v operno hišo Kairo, kjer smo imeli večerni koncert. Pregled scene, jakost odra, luči, ozvočenje … vse smo uredili tako kot mora biti – po tistem, ko je dvakrat vrglo glavno varovalko ven. In pričeli so prihajati prvi gostje. Kart ni bilo možno kupiti, vstop bil možen le z vabilom. Prihajali pa so člani Egiptovsko slovenskega društva Snežinka in diplomati ter veleposlaniki Izraela, Palestine, Slovaške, Nemčije, Litve, Finske, EU predstavniki, egiptovski poslovneži, kulturniki in egiptovski mediji, kateri so ob koncu pripravili tudi reportaže.

Ko smo vse čestitke, pohvale in zahvale naložili v potovalke, smo se odpravili na nočno vožnjo proti Hurgadi, kjer smo preživeli še zadnje dni našega popotovanja. Ogledali si skorajda vse. Puščavo prevozili po dolgem in po čez s štirikolesniki, kjer so se nekateri pokazali kot »rili strong men« in odlomili krmilo štirikolesnika, drugi kot pravi jahači kamel, nekateri so se odlično počutili v vlogi šejka s svojim haremom, spet ostali pa po lokalnih lekarnah iskali trdilec, nekateri pa se razkuževali s Coca-colo in ob osvajanju priletnih Ukrajink pokazali svojo moč v pitju vod(k)e. Plavali s pisanimi ribami med koralnimi grebeni in raziskovali templje, grobnice v dolini kraljev in obiskali Hačepsut. A kamorkoli smo se obrnili, je bila z nami harmonika, pesem in ples. Tako kot kresovci znamo. Vedno se zabavamo in skrbimo, da se naša pesem in ples slišita in vidita daleč naokoli, saj s tem najbolje poskrbimo za ohranjanje ljudske dediščine in širjenje narodnostne samozavesti.

Potovalna agencija Oskar nam je z vodnikom Mitjo Lavtarjem dala najboljše, kar je možno. Dobro organizacijo, odlično vodenje, prilagodljivost vodnika, pomoč pri koriščenju Corisa, vedno nasmejan obraz in pozitiven pristop k reševanju še tako male težave. Zato velika (po)hvala in kapo (ups, klobuk) dol. Tako da hvala Daši, Špeli in Mitju za vso pomoč in izpeljavo potovanja in organizacijo koncerta v operni hiši v Kairu. Hvala tudi predsednici Egipčansko slovenskega društva Snežinka, ga. Salwi Hegazi za povabilo, hvala veleposlanici, ga. Tanji Miškovi za sprejem in pomoč, hvala vsem kresovcem za dobro družbo.

O našem podvigu v Egiptu so pisali tudi v različnih medijih.

Radio Krka
Dolenjski list

Nil TV je o nas poročala 16. oktobra 2017 v oddaji Culture magazin. Naslov prispevka je Slovenian night in Cairo.


Vabili smo nove člane, september 2017

Radi plešete, pojete, igrate violino, harmoniko ali klarinet, obenem pa ste radi v dobri družbi? Si želite čudovitih, tudi eksotičnih potovanj, nepozabnih zabav, veliko nastopov in pravih prijateljev?

Pridružite se nam in skupaj z nami pišite čudovito folklorno zgodbo, kajti folklora ni samo preplesavanje polk in valčkov – folklora je način življenja, iskren nasmeh, ponos v srcu in prava družina.

Pričakujemo vas ob nedeljah ob 19. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine Novo mesto.

Za vse ostale informacije pišite na fdkres.si@gmail.com, na našo Facebook stran ali na številko 041 675 294.


Mlajši kresovi veterani navdušili v Čakovcu, 14. oktober 2017

Mlajši veterani smo prvič v okviru naše skupine občutili tisti znani, a že malo pozabljeni utrip tujine s Kresom. Ne glede na to, da smo obiskali zgolj bližnje, dve uri in pol oddaljeno prijetno mesto Čakovec na sosednjem Hrvaškem, smo ponosno predstavili Novo mesto in Slovenijo. Na povabilo Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije smo se udeležili 24. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Na srečanju je nastopilo sedem hrvaških folklornih skupin, vsaka z dvema odrskima postavitvama, gostje programa pa sta bili folklorna skupina gradiščanskih Hrvatov iz Avstrije in naša skupina. Glede na predhodni dve urni program ostalih skupin smo občinstvu predstavili popolnoma drugačno kostumsko podobo, pesem in ples skozi našo odrsko postavitev »Katera je med vami ta, ki luba je cesarjeva«. Občinstvo smo navdušili, sodelovali so z nami in se odločili, da naj zmaga ljubezen, Katrinčica je tudi tokrat ušla iz rabljevega primeža in gospa Smrt je ostala praznih rok. S soncem obsijano jesensko soboto smo zaključili s kratkim druženjem z ostalimi folklornimi skupinami, ob povratku domov pa nas je prepoznavno ime našega društva rešilo večurnega čakanja za prestop meje in dolge kolone avtobusov pred nami.  Prijetno presenečeni, veseli in v pričakovanju novih, podobnih doživetij smo se vrnili domov v zgodnjih jutranjih urah.

zapisala: Sanja Rus

Veterani animirali v Šmarjeških Termah, 23. oktober 2017

Veterani so zopet dokazali, da niso za staro šaro. Niso pomembna leta in ne umetni kolki, ne zmenijo se za bergle … vse to se pozdravi, ko se zasliši ljudska glasba in glas harmonike. Poprimejo se za plesalca in se zavrtijo okoli njega. Tako so tudi na ponedeljkov večer, 23. oktobra 2017, storili v Termah Šmarješke Toplice. Gostom so skupaj s tamburaši pokazali, kako so se včasih naši predniki veselili in s tem navdušili avstrijske in domače goste. Predvsem avstrijski gostje so bili navdušeni, saj smo bili poklicani na animacijo prav zaradi njih, saj so si zaželeli “unterkrajner abend”, katerega smo jim že pripravili spomladi. No, pa naj bo tako …


Namenitev dohodnine Kresu, 27. oktober 2017

V skladu s 142. členom Zakona o dohodnini – ZDoh-2 lahko davčni zavezanec rezident zahteva, da se do 0,5% dohodnine, odmerjene po tem zakonu od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje splošno-koristnih namenov in za financiranje političnih strank in reprezentativnih sindikatov. Za splošno-koristne namene se štejejo humanitarni nameni (vključno z varstvom človekovih pravic), nameni varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, invalidski, dobrodelni, ekološki, kulturni, športni, religiozni in drugi nameni, ki se opravljajo v okviru dejavnosti rezidentov Slovenije, ki so po posebnih predpisih ustanovljeni za opravljanje navedenih dejavnosti kot nepridobitnih dejavnosti, in katerim je s posebnim zakonom ali na podlagi posebnega zakona, zaradi opravljanja te dejavnosti priznan poseben status ali določeno, da je njihova dejavnost v javnem interesu ali da je dobrodelna.

V kolikor se odločite, da nam podarite delež vaše dohodnine, vas vabimo, da izpolnite obrazec “namenitev dohodnine Kres” ali pa to storite preko portala e-Davki.

HVALA


Koncert Folklornega društva Kres v okviru Novomeškega abonmaja, 9. november 2017

Vabljeni na naš letni koncert, ki bo v sklopu novomeškega abonmaja, v soboto, 18. novembra 2017, ob 19.30.

Tokratni celovečerni koncert je namenjen predstavitvi posameznih sekcij društva. Osredni dogodek tega večera bodo plesi iz halštatskega obdobja, s čimer se kresovci pridružujemo letošnji rdeči niti Novega mesta – jantarnemu letu.

Organizacija: Zavod Novo mesto in JSKD

Facebook dogodek


Še zadnja Židana marela v letu 2017, 7. november 2017

V torek, 7. novembra 2017, smo v sklopu Židane marele, nastopali v gostilni Šestica, tokrat za manjšo skupino ameriških gostov. Najprej smo jim pokazali nekaj naših plesov, da so dobili vtis podalpskih ritmov, nato pa smo jih povabili, da zaplešemo skupaj. Gostje so bili navdušeni nad našo energijo in so z nami z veseljem sodelovali. Na koncu smo jim podarili majhno darilo, da bodo Slovenijo ohranili v lepem spominu.

S tem nastopom se je sodelovanje z Židano marelo za leto 2017 končalo, smo pa že dobili povabilo za nadaljne sodelovanje, kar potrjuje, da smo dobro opravili svoje poslanstvo.

zapisala: Sara Jaklitsch


Žlahtni bron je naš, 11. november 2017

Tekmovalna ekipa FD Kres je v hudi konkurenci zdržala pritisk (kljub številnim zdravstvenim težavam) in ponovno dokazala, da smo Kresovci res dobri plesalci ter glasbeniki. Na 4. tekmovanju parov v ljudskih plesih, ki je bilo v soboto, 11. novembra 2017 v Antonovem domu na Viču v Ljubljani, sta Goran Pešić in Klara Golić ob spremljavi terceta Li-La osvojila odlično tretje mesto!

Čestitke!


Animacija v Krkinih Termah Šmarješke Toplice, 16. november 2017

V četrtek, 16. novembra 2017, smo v večernih urah Kresovci nastopili in animirali goste v tamkajšnjem hotelu. Poleg rednih gostov, so nam aplavzirali tudi direktorji koronarnih klubov Slovenije, ki so bili ravno takrat na obisku v omenjenih Termah.

Zabave kar ni in ni bilo konec, saj so si želeli še pesmi naših tamburašev in miganja urnih plesalcev. Nam pa, ne enim kot drugim, to ni bilo težko.


Brez ljubezni plesa ni, 18. november 2017

Novomeški gledališki abonma je v letošnjem letu vključil v svoj program tudi celovečerni koncert Folklornega društva Kres.

Pred 120 leti je o Dolenjcih pisal Trdina, pred 42 leti pa je vse dolenjsko začelo predstavljati Folklorno društvo Kres. V svojih številnih nastopih, predstavitvah, potovanjih, gostovanjih, snemanjih, sodelovanjih na predstavah v mestu, v Sloveniji in izven nje društvo širi zavedanje o človekovi biti, o tem, kdo smo, kaj smo počeli, in nakazujejo, kam gremo. Tako je bilo tudi na koncertu. Nekaj je bilo tistega zares zares starega – prazgodovinskega, nekaj starega, nakazali pa smo tudi, kam gre folklora, v katero smer se vse bolj razvija.

V jantarnem letu se je društvo še intenzivneje povezalo z novomeškimi društvi in ustanovami ter bogatilo dogajanja v Mestu, sodelovali so na prazniku situl in dogodkih v okviru jantarnega leta. Letošnji koncert je bil namenjen predstavitvi sekcijam društva.

Program celovečernega koncerta


Deseti brat v Novem mestu, 21. november

Kresovci se zelo radi odzovemo na povabilo k sodelovanju z raznimi društvi, organizacijami in tako smo storili tudi, ko so nas povabili k sodelovanju pri operi Deseti brat. Od 22. novembra 2017 dalje, si boste lahko v Kulturnem centru Janeza Trdine ogledali omenjeno opero, delo Aleša Makovca, ki gledalce na koncu predstave pusti raznežene in navdušene, saj se predstavijo priznana slovenska in tuja operna imena. Predpremierna uprizoritev je bila v torek, 21. novembra 2017.


Deseti brat navdušuje občinstvo, 22. november 2017

Šest parov Folklornega društva Kres je v zadnjih 2 tednih pred premiero opere Deseti brat dejansko dihalo in živelo za ples. Vpeti smo bili v vsakodnevne vaje s koreografom Salvatorejem Lorittom, ki je iz Parme prišel v Novo mesto pripravit koreografijo za kresovce in zbor. Kljub temu, da smo imeli od prvih korakov do premiere le 11 dni in vmes še svoj letni koncert, smo bili na predpremieri navdušeni sami nad samo, koliko smo se lahko naučili in odnesli od sposobnega koreografa, ki je v samo predstavo dal svojo dušo.

Opera Deseti brat je na svoji premierni uprizoritvi v sredo, 22. novembra 2017, požela stoječe ovacije, ki so nam vsem na odru dale moč za nadalje nastope. Vsekakor je to za nas ena nova, posebna izkušnja, saj smo kresovci prvič sodelovali v operi. Tako bomo kresovci na vseh enajstih predstavah popestrili dogajanje na odru.

O operi so pisali tudi:


Veterani zabavali goste v Šmarjeških termah, 24. november 2017

Veteranska skupina Folklornega društva Kres se še vedno rada odzove na povabilo na nastop. Ne glede na to ali gre za petje, poplesovanje ali pa animacije gostov. Skoraj nerazdružljivi so tudi s tamboraši našega društva, brez katerih skorajda ni njihovega nastopa.

Tako se je zgodilo tudi v petek zvečer v aperativ baru pri recepciji v Termah Šmarješke Toplice. Gostje so bili navdušeni in plesalcev in tamburašev kar niso spustili iz prizorišča.


Tercet Li-Lá na državnem srečanju, 25. november 2017

Tercet Li-Lá, ki ga sestavljajo Ana Zec, Erika Blažič in Nina Šalamon in deluje znotraj pevske skupine, se je uvrstil na državno srečanje pevskih in godčevskih skupin oz. sestavov. Srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž pod naslovom Pevci nam pojejo, godci pa godejo 2017 je bilo v soboto, 25. 11., v Vidmu v občini Dobrepolje. Sodelovalo je deset skupin oz. posameznikov, ki so prikazali zanimiv in pisan pregled ustvarjanja tovrstne glasbe. Tercet se je predstavil z dvema skladbama, pevsko Vsi so venci veli (ljudska iz Bele krajine) ter s sodobnejšo priredbo pesmi Dekle je po vodo šlo, ki jo poleg petja podprejo še dve violini in kontrabas. Vesele so bile povabila na samo srečanje in lepega odziva publike. Bila je zanimiva izkušnja, polna novih srečanj in znanj.


Županov sprejem, 7. december 2017

Posebnost sprejemov župana Gregorja Macedonija je, da ga že četrto leto pripravljajo najboljša novomeška kulturna društva – vsi ljubitelji, predani umetnosti in kulturi na amaterski ravni, ki pa meji na profesionalizem. Prvo leto je nastopal Pihalni orkester Krka, naslednje leto Mešani pevski zbor Pomlad, decembra 2016 Plesni studio Novo mesto in v letu 2017 Folklorno društvo Kres. Kresovci smo v četrtek, 7. decembra 2017, goste popeljali v svet slovenskega izročila glasbe in plesa. Tokrat v celoletnem pregledu prazničnih običajev.


naše pevke na državnem srečanju pevcev in godcev, 12. december 2017

K navadam ob izteku leta, med drugim sodijo najrazličnejše analize in pregledi. Nemara bi tudi državno srečanje ljudskih pevcev in godcev, ki se zgodi bo koncu meseca novembra lahko pripeli k pregledu ljudskega petja v državi. Srečanje organizira Javni sklad Republike Slovenije za ljubiteljske dejavnosti, nastane pa po tehtnem premisleku strokovnih sodelavcev in selektivnem izboru, ki potega prek občinskih in regijskih srečanj skozi vse leto. Letošnje državno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž je potekalo 25. novembra v dolenjski vasi Videm-Dobrepolje. Deset skupin in posameznikov, torej pevcev in godcev, smo slišali na odru. Posnetek prireditve je bil predvajan v dveh delih: v torek 12. decembra in naslednji torek, 19. decembra 2017. V prvem delu je na orglice igral Oto Nemanič iz Bele krajine, s svežim pristopom se bodo predstavile pevke terceta LI-LÁ iz Novega mesta, v tradiciji fantovskega petja na vasi bodo zapeli pevci Artiški fantje iz Artič, v čvrstem prekmurskem dvoglasju bodo pele Ljudske pevke iz Žižkov in na koncu bosta škant in istrski bajs zagodla še Zingelca iz Kopra. Pripravlja Simona Moličnik.

Posnetek lahko poslušate na spletnem arhivu RTV4, naše pevke so na minutaži od 12:06 do 21:13.


Sreča v sreči, 13. december 2017

Da bi bili oskrbovanci Doma upokojencev Sreča bolj srečni, so jim njihovi oskrbniki pripravili silvestrovo kosilo z bogatim programom, kjer smo med drugim nastopili tudi kresovci. Trije pari (več prostora tudi ni bilo) ter tamburaši smo vsem prisotnim popestrili popoldne in jim vsem pripeljali nasmešek na usta.


mlajši veterani v Varaždinu, 16. december 2017

Mlajši veterani (starejša mladinska skupina) Folklornega društva Kres smo se v soboto, 16. decembra 2017, podali v Varaždin, v sosednjo Hrvaško. Tam smo nastopili kot gostje na SNOPP-u oz “Smotru narodnih običaja, plesova i pjesama”, kamor nas je povabil predsednik Folkvarfest iz Varaždina, ki nas je videl nastopati v Čakovcu ne dolgo tega nazaj.

Predstavili smo svoj splet “K’tera je luba cesarjeva?” in vedno poskočne štajerske maske. Da nismo imeli nepotrebne poti nazaj, smo si privoščili spanec v bližnjem hostlu in se naslednji dan odpočili v tamkajšnjih toplicah, nekateri pa se sprehodili skozi center praznično okrašenega Čakovca.

Program koncerta


blagoslov konj na Štefanovo, 26. december 2017

V Stari vasi pri Šentjerneju, se je kot vsako leto na Štefanovo, 26. 12. 2017,  zbrala množica ljudi, ki so pospremili povorko konj, saj so prijahali iz raznih krajev, na tradicionalni blagoslov konj. Bila je dolga povorka, od lipicancev, malih ponijev, do kraljevih konj, ki so bili lepo okrašeni, kakor tudi njihovi jezdeci. Udeležilo se jih je cca 170 konj. Na vozu – zapravljivčku se je pripeljal tudi šentjernejski gospod župan Rafko Luzar in njegovi vplivni možje. Med njimi je korakala njihova godba na pihala in z igranjem navdušila občinstvo.

Povorka se je pomikala proti hribčku, do male cerkvice, kjer  je župnik opravil  obred svete maše in blagoslov konj.

Tamburaši smo jih pričakali pri gasilskem domu, kjer smo jim igrali in peli.

Ko so mimoidoči odšli, smo se začeli pomikati nazaj proti Luzarjevi gostilni. To ni bilo lahko, saj so nas domačini vabili na njihova dvorišča, na prigrizke in pijačo, kot je v njihovi navadi. Pri vsaki hiši je bilo omizje z dobrotami. Mi pa smo jim kakšno zagodli. No, pri gostilni Luzar pa se je odvila prava konjska veselica.

Po vrnitvi konj, ki so rezgetali, topotali in strigli z ušesi, smo se morali kar hitro umakniti. Nastal je takšen  dren, da nas je odneslo kar v lokal, na povabilo dobre kuharice – Luzarjeve mame, kjer smo nadaljevali z igranjem, petjem itd.

Za konec: dobra domača hrana, dobra žlahtna kapljica, dobra družba in veselo razpoloženje. Pojdite drugo leto, ne bo vam žal.


90 letnica, 28. december 2017

28. december 2017 je bil prav poseben dan za 90. letno Vero, babico županove žene. Na njen osebni praznik, smo jo tamburaši pričakali v lokalu, da jo bomo ob prihodu presenetili.

Ko je drobcena, a vitalna ženička vstopila, je zavriskala in  zaplesala do nas. Z  možem sta sedla pred nas in nas spremljala s sijočimi  očmi in veselimi pogledi. Zaigrali smo ji kar nekaj pesmi. Iz nje so vrele stare pesmi. Njena najljubša pa: Pleničke je prala pri mrzlem studenc … Oglasil se je tudi njen mož in zapel: Po grajskem gradu hodil sem nekoč…, ki smo mu proti koncu priskočili na pomoč s petjem in igranjem. Ni bilo kmalu konca, vendar smo jo le povprašali, kaj storiti, da si pri teh letih tako bister, vitalen in pozitiven.

Nič posebnega, je odgovorila:« Ne poležavaj, zjutraj telovadi za dobro jutro, ljubi življenje, hodi v naravo, skromno živi in se druži z veselimi ljudmi.«

To smo tudi mi opazili, saj so jo počastili za njen jubilej sorodniki, prijatelji, sosednje in kar nekaj kulturnikov. Župan Gregor Macedoni je imel posebno čast, da je lahko prav on ženini babici,  v imenu občine Novo mesto in v svojem imenu čestital, ji namenil nekaj spodbudnih besed in zaželel ŠE NA MNOGA, ZDRAVA LETA.


novoletna pravljica v Šmarjeških Toplicah, 30. december 2017

Še preden se leto 2017 poslovi od nas, smo kresovci zaplesali na zimski pravljici v Šmarjeških Toplicah. Gostom smo na predzadnji dan v letu, 30. decembra 2017,  prikazali dva spleta in kljub nizkim temperaturam pognali vročo kri po žilah.


Dostopnost