mladinska skupina

Oh, kje so tisti časi, ko smo v družbi sovrstnikov preživljali popoldanske ure pri sosedovih na betonski ploščadi v igri »Majka stopi s kolodvora«, ali pa se zbirali  ob deževnih dnevih v  predverju  skednja in si čas zapolnili z igrami:  Barvice prodajat, Rinčke talat, se na paši stelčkali, kamenčkali,  pa ob nedeljah z navdušenjem spremljali največkrat igro starejših dečkov »Kozo zbijat«. Pa to ni vse. Znali smo tudi določit »žrtev« za zbadljivke, napeljanke ali pa kakšno »kazensko« vlogo.

kres otroška (15)Ustanoviteljica in dolgoletna vodja (1985 – 2015) otroške oz. sedaj mladinske skupine Majda Nemanič pravi: “Tako se spominjam svojih otroških let, kakor tudi drugi, ki so odraščali na slovenskih tleh in smo vsa ta leta odraščanja preživljali na dvoriščih, na gmajni ob paši, ob potokih, pozimi na peči, za igralna sredstva pa se poslužili orehov, krpic, vejic, kakšne rute, kamenčkov, palic … Seveda, svojo razigranost in ustvarjalnost, pa tudi tekmovalnost smo pridobivali ob spremljanju starejših, ki so tudi poskrbeli, da so nas vključili v domača opravila, kmečka dela, praznovanja in nam približali šege.”

Iz te vrste vsebin in dejavnosti smo vsa ta leta delovanja črpali program za delo skupine. Kljub hitremu družbenemu napredku in spremembam v življenju današnjih otrok je prav, da se zavedamo, da je potrebno mladim na primeren, zanimiv način približati in privzgajati zavesten odnos do naše kulturne dediščine, spodbuditi jih k odkrivanju ljudskega blaga ter vplivati, da z veliko vnemo in vztrajnostjo v skupini danes ohranjajo bogato izročilo naših prednikov.

V skupini smo si vsa leta delovanja zadali nalogo, da obudimo mnoge pozabljene igre, pesmi, kres otroška (12)se predstavljamo z enostavnimi plesi,  poslužujemo preprostih zvočil, igranja na glavnike in orglice, v program vključujemo cenjene predmete (rekvizite).

Tako s stalnim raziskovanjem in predstavitvami izvirnega, dolgo pozabljenega izročila z mlajšimi KRESOVČKI odkrivamo, gojimo, se predstavljamo in navdušujemo številne gledalce.

Poskrbeli smo tudi za kostumsko podobo otroške skupine. V teh letih delovanja so se zvrstile in odrasle številne generacije mladih. Nanizali smo vrsto pomembnih nastopov doma in v tujini (Italija, Avstrija, Poljska, Turčija, Srbija, Hrvaška, BiH). Za TV Slovenija smo posneli samostojno oddajo Splet dolenjskih iger, pesmi in plesov. Vrsto let smo nastopili na revijah otroških  folklornih skupin Slovenije.

Skupino vodita Klara Golić in Sanja Rus.

Foto: David Lotrič
Dostopnost