V Stari vasi pri Šentjerneju, se je kot vsako leto na Štefanovo, 26. 12. 2017,  zbrala množica ljudi, ki so pospremili povorko konj, saj so prijahali iz raznih krajev, na tradicionalni blagoslov konj. Bila je dolga povorka, od lipicancev, malih ponijev, do kraljevih konj, ki so bili lepo okrašeni, kakor tudi njihovi jezdeci. Udeležilo se jih je cca 170 konj. Na vozu – zapravljivčku se je pripeljal tudi šentjernejski gospod župan Rafko Luzar in njegovi vplivni možje. Med njimi je korakala njihova godba na pihala in z igranjem navdušila občinstvo.

Povorka se je pomikala proti hribčku, do male cerkvice, kjer  je župnik opravil  obred svete maše in blagoslov konj.

Tamburaši smo jih pričakali pri gasilskem domu, kjer smo jim igrali in peli.

Ko so mimoidoči odšli, smo se začeli pomikati nazaj proti Luzarjevi gostilni. To ni bilo lahko, saj so nas domačini vabili na njihova dvorišča, na prigrizke in pijačo, kot je v njihovi navadi. Pri vsaki hiši je bilo omizje z dobrotami. Mi pa smo jim kakšno zagodli. No, pri gostilni Luzar pa se je odvila prava konjska veselica.

Po vrnitvi konj, ki so rezgetali, topotali in strigli z ušesi, smo se morali kar hitro umakniti. Nastal je takšen  dren, da nas je odneslo kar v lokal, na povabilo dobre kuharice – Luzarjeve mame, kjer smo nadaljevali z igranjem, petjem itd.

Za konec: dobra domača hrana, dobra žlahtna kapljica, dobra družba in veselo razpoloženje. Pojdite drugo leto, ne bo vam žal.

Dostopnost