kresova kronika 2015

Kolpa desetič (10. do 12. julija)
Prav počasi smo se v petek zbirali na tabornem prostoru v Spodnji Bilpi pri kovačiji Rudija Verderberja, ki je na žalost letos spomladi odšel za vedno. Vendar smo bili zvečer do izvrstnega Metodinega in Rudijevega golaža že skoraj vsi zbrani. Sproti smo postavili šotore in zakurili v kuhinji. Dobro nabrušeni z dvema sodčkoma piva in Gregorjevo (Blažič) harmoniko smo začeli ubrano, poznje pa tudi malo manj ubrano razgrajati v tiho noč. Pritožil se ni nihče, razen nekaj netopirjev iz bilparske pečine. V soboto je šlo zares: tri posadke so pogumno zaveslale od Fare in navzlic nekoliko skromnemu pretoku, se pravi na parih jezovih tudi na roke, priplule na cilj žive, zdrave in zadovoljne. Kot po navadi je ob uri prispel pujsek, točilo se je cviček, frankinjo in pir, pa tudi čebule in drugih prilog ni manjkalo. Ob tabornem ognju se je pelo na kitaro, netopirji pa so navdušeno plahutali. Ko smo v nedeljo podirali jubilejni Kresov tabor in je ostal deseti spust po najlepši na pol slovenski reki samo še lep spomin, je seveda manjkal le zaključek s slovito Madroničevo postrvjo. Pa smo si jih tudi privoščili. In še nekaj vrčkov pira.


 

7. november 2015

2015-11-07 23.31.44Matej je rekel: “Martin naj bo!” Pa ne kakšen novi sin, ampak tisti Martin, ki pride vsako leto in iz mošta naredi vin. Zato smo se dobili v Matejevi zidanci nad silosi, kjer je naša SMS (in ponovem tudi vodilna) kresnička Karmen pripravila čuuuuuudooooviiiiiteee mlince. In ne da jih je kupila in jih je dobro pripravila. Ampak jih je sama tudi naredila. Vse komplet. Zmešala vse stvari v kup, kukr je potrebno in je zamesila in naredila, zalila z omakco, da jih je naredila žmohtne in pripravila čudovito večerjo. Tako smo skupaj praznovali njen rojstni dan in še obisk Martina.

Ker je mošta kar zmanjkovalo, smo morali fantje v keudr v kontrolo, da vidimo kaj počne Martin z našim vinom, dekleta pa so v zgornjih prostorih spoznavale novo deklino od lastnika zidance, kjer smo bili. In kot se večina stvari dogovori ob dobri kapljici, je padla tudi ideja, da bi SMS-ovci lahko na drugačen način oprali svoje grehe iz leta 2015 in sicer s pohodom na Trdinov vrh. Padel je datum šestnajstega dne v letu 16. Slike iz pohoda si lahko ogledate v kresovi kroniki za leto 2016.

Beseda pa je tekla tudi o pripravah na Novomeške razglednice, zato je naš Rudi že tam preverjal svoj nov okrasek za na glavo, katerega bo uporabil pri Charlestonu na obletnici.

19. december 2015

Kot že vsako leto, je bilo potrebno tudi tokrat se posloviti od uspešnega leta, kot je bilo petnajsto. V omenjenem letu smo v Novomeških razglednicah praznovali skupaj z Novim mestom tudi kresovci. Praznovali smo 40 letnico delovanja našega društva, katero smo na hudomušen način uprizorili reprizo tudi na naši novoletni zabavi. Da smo se imeli nadvse zabavno, si lahko ogledate v priloženem filmu.

Dostopnost