kronika 2014

Prešernov smenj (8. februarja)
Kranj-smenj014Praznik pesnikove smrti smo proslavili z izletom v četrto največje slovensko mesto Kranj in z nastopom na tradicionalnem Prešernovem smnu na trgu sredi starega mestnega jedra. Metropola Gorenjske se ponaša z dobro obiskano prireditvijo, tako s sejmarji kot z obiskovalci; gneča je bila ponekod tako huda, da skoraj ni bilo mogoče skozi. Napaka sejma je le, vsaj za godce, zima, ki tudi pri najvišjih temperaturah (recimo +3°C) otrpne prste – pol pa špilaj, če moreš! Ker je bila zaradi tega večina naših muzkontarjev in muzkontarc nujno zadržanih doma, nam je priskočil z basom na pomoč prijazni gorenjski prijatelj Adrijan, da smo kar dobro zvozili. Zaplesali smo najprej s civili iz občinstva, potem pa še dva dolenjska plesa in prislužili odobravanje s ploskanjem. Potem smo se pa zapodili med štante – kadar majo otroc dnar, majo kramarji smenj, in so ga res imel! Kuhanček in topla malica sta nas seveda pogrela in začuda smo vsi preživeli. Slikali so Andrej Košič, Andreja M. in Monika.


(ah), TE ORGLICE (22. februarja)


Zbor članov (27. februarja)


Pa ta viža ni preč (15. marca)


Gregorjev sejem (15. marca)


Vrtni center (21. marca)


Dom starejših (25. marca)


Območno srečanje (4. aprila)


Odličja ZKD (9. aprila)

priznanjaZKD14V torek je Zveza kulturnih društev Novo mesto pripravila podelitev odličij in priznanj svojim članom za dolgoletno in uspešno delo. Najprej so v priložnostnem kulturnem sporedu nastopili Ljudski pevci Vaški zvon iz Prečne, Tabmuraška skupina Klasje – KUD Žumberak iz Novega mesta, gledališka skupina Dober dan, teater iz Prečne in Kresovi veterani, ki so zaplesali Vsi za mano kameradi. Odličja in priznanja je izročala predsednica Zveze Petra Zorn, od kresovcev pa so jih prejeli Erika Blažič – odličje, Rudi Cirnski – odličje, Katarina Udirpriznanje, Branka Hančič – priznanje, Lojze Hančič – priznanje, Ivan Ašič – priznanje, Ivek Peranec – priznanje, Mitja Franko – priznanje in Tomaž Marjanovič – priznanje. Prireditev je vodila Nina Štampohar, fotkal je Igor Vidmar.


Gospodična (11. aprila)

Na petkovi svečani akademiji ob stoletnici Planinskega društva Krka v KC Janeza Trdine so nastopili tudi kresovčki starejše otroške folklorne skupine. Z mladimi člani Planinskega krožka Osnovne šole Drska in s svojimi folklorniki je Majda Nemanič pripravila Trdinovo bajko Gospodična v besedi, plesu in pesmi. Eden od gledalcev je takole zapisal: Otroci so z nastopom prikazali izjemno dovršenost in presenetili gledalce. Sicer pa so prisrčno popestrili spored večera, v katerem so nastopajoči prikazali vsestransko dejavnost društva, vpetost v dolenjsko okolje in delo z mladimi.

Foto: Fanika Vovk


Skupščina PZS (12. aprila)

Že naslednji dan pa so Majdini kresovčki in učenci Osnovne šole Drska spet zapeli in zaplesali z Gospodično v dvorani Tovarne zdravil Krka, kjer je Planinska zveza Slovenije s sodelovanjem Planinskega društva Krka pripravila Skupščino PZS. V prvem delu srečanja se je odvil kulturni spored, ki so ga nastopajoči prepričljivo izvedli in zaslužili navdušeno odobravanje.

Slikala je Zdenka Mihelič.


SloFolk 2014 (28. aprila)
Zaključek letošnjega mednarodnega druženja folklornih skupin se je odvil v ponedeljek v KC Janeza Trdine v Novem mestu. Poročilo s festivala lahko najdete na strani SloFolka.


Kresovčki navdušili (7. maja)
Najmlajši kresovčki smo v sredo doživeli prav poseben dan: predstavili smo se na pokrajinskem srečanju otroških folklormih skupin. Deset najboljših skupin iz dežele pod Gorjanci je zapelo, zaplesalo in se razigralo na odru kulturnega doma v Brežicah. Kresničke in kresnički smo pokazali, da zmoremo. Strokovna spremljevalca srečanja smo potešili, starši pa so nas nagradili z močnim ploskanjem.


Med harmonikarji (11. maja)
Vodilna skupina je nastopila na harmonikarskem srečanju v šotoru pod Trško goro.


Naši ta stari pravjo tako (17. maja)
Vodilna skupina je v soboto gostovala v Tolminu na koncertu Folklorne skupine Razor.


120 let dolenjske železnice (31. maja)
Vodilna skupina je nastopila ob obletnici prihoda vlakov iz Ljubljane in iz Metlike.


S straškimi upokojenci (6. junija)
Tamburaši so v petek nastopili na koncertu Društva upokojencev v Straži.


Festival na Ohridu (od 12. do 15. junija)
Kresova veteranska skupina se je odpravila na mednarodni festival v Makedonijo.


To smo mi (19. junija)
Tamburaši so nastopili z Venčkom ljudskih v četrtek ob dnevu ljubiteljske Kulture v Novem mestu na Večeru glasbe, plesa, pesmi, poezije, gledališča... v Hiši kulinarike na Glavnem trgu.. Zvrstili so se še Dober dan teater iz Prečne, Mešani pevski zbor DU Straža, Marjan Hren, član literarne sekcije DU Novo mesto, Maks Starc, član literarne sekcije DU Novo mesto v ribniškem dialektu, Bučenski ramplači z Bučke, Mešani pevski zbor Revoz, Ljudski pevci Vaški zvon iz Prečne, Ivan Hrovatič, član literarne sekcije DU Novo mesto. Prireditev sta pripravila Zveza kulturnih društev Novo mesto in Območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti v Novem mestu. Večer je duhovito vodil Tomaž Simetinger.


Najmlajši na Hrvaškem (20. junija)


Tamburaši z Nasmehom (21. junija)


Kres v HercegBosni (od 2. do 6. julija)
Vodilna skupina Folklornega društva Kres je nastopila na mednarodnem festivalu Dani kosidbe 2014 na Kupresu v HercegBosni. Med potjo smo si ogledali zgodovinsko mesto Jajce, kjer so leta 1943 na zasedanju AVNOJ-a ustanovili socialistično Jugoslavijo. Na festivalu so razen Kresa nastopale skupine Bunjevačko kolo iz Subotice v Srbiji, Grupo Folklorico Alianza de Mexico iz Mexico Saltillo Coahuila, Agrinio Folk Dance group iz Agrinia v Grčiji, vrsta domačih folklornih skupin in pevci Kupreški bečari. Nastopiti bi morala tudi Rhytms International Folk Art Club iz Patiale v Indiji, pa so jim na poti ukradli potne liste … Jedli in spali smo v izredno prijaznem hotelu Knez – tako dobro kot že dolgo ne. Skupine so nastopile še v Međugorju, Livnem in na velikem ljudskem sejmu s tekmovanjem koscev, dirkami konjenikov in merjenji v drugih ljudskih športih na Kupreškem polju. Zbralo se je več kot pet tisoč ljudi. Festival se je odvijal pod pokroviteljstvom UNESCO in v okviru mednarodnih folklornih festivalov CIOFF.


Veliki Orehek (6. septembra)
Nastop vodilne skupine v civilkah! Orehove dobrote pa kot ponavadi.


Na mostu v Bršlinu (30. septembra)
Odprtje mostu pri Malnarju je popestrila vodilna skupina.


Ob kamniti mizi na Drski (1. oktobra)
Nastop najmlajših in veteranov.


S Slovensko vojsko (3. oktobra)
Ob podelitvi priznanj smo tamburaši nastopili za zaključek prireditve na odru KC Janeza Trdine, potem pa še ob malici v veži kulturnega doma.


Na strehi štacune v Celju (5. oktobra)
V nedeljo dopoldne smo se snemali s helikopterjem iz zraka za najboljši dogodek s folklornimi skupinami iz vse Slovenije. Pilot je bil varno na tleh, mi pa smo sklenili krog prijateljstva za svetovno prvenstvo.


Spodbujanje v Jablancah (9. oktobra)
V četrtek smo se odpeljali v gorco nad Kostanjevico v Žolnirjevo zidanico, kjer so se zbrali delavke in delavci podjetja Mars Overseas iz Ljubljane zaradi družabne zabave. Smo jim zaplesali, potem smo jih pa še navdušili za igro s klobuki in abrahamom ter jih tako zagreli, da je njihov žur v vinski kleti kar hitro stekel.


Za grmske upokojence (17. oktobra)
Krajevni odbor Rdečega križa Kandija-Grm je na Prepih povabil upokojence iz svoje krajevne skupnosti na kosilo in na spodbudne nagovore, tamburaši pa smo jim zapeli in zabrenkali domače napeve za boljše razpoloženje. Podelili so priznanja najzaslužnejšim, najživahnejši so celo zaplesali.


Dan nakupov v BTC (17. oktobra)
Za popestritev nakupovanja v bršlinskem potrošniškem središču smo zaplesali in zaigrali štajerske plese in abrahama. Naš Gregor ml. je bil junak večera, saj se je moral petkrat preobleči za izmenične nastope Kresa in Mirnopeških harmonikarjev. Zaslužili smo tudi malico, nihče pa nam je ni branil zaliti s kar nekaj vrčki piva.


Po poteh Soseske (15. novembra)
Drašička glavna turistična prireditev je Pohod po poteh soseske zidanice – letos je dosegla rekord: tisoč prodanih vrečk z drašičkim kozarcem in vodičem po 15. pohodu, katerega pot mimo sedmih postojank je bila tokrat dolga 11 in pol kilometra. Pestro dogajanje je kot ponavadi hudomušno povezoval Toni Gašperič, pri Prusovih in pri Dolcu pa so tekle, kaj tekle – drle tudi izbrane vrhunske kapljice. Na predzadnji postojanki, pri Vidošičkem zdencu je drla soseska belina – tako močno, da jo je celo zmanjkalo. Do letos modernih poplav ni prišlo, ker so bila vsa prisotna grla dobro regulirana. Tam smo se napenjali Kresovi tamburaši, letos tudi rekordno: dobri dve uri in pol! Ko bi morali biti pohodniki ob pol treh že na Dolčevem dvorišču, se je zabava pri zdencu šele zares začela, in ko se je sonce že skrilo za Kavrenko je glavnina odplula proti zadnji postaji. Hk!


15 let z Ajdo (16. novembra)
V nedeljo popoldne smo bili gostje Kulturnega društva Žarek iz Dolenje vasi pri Krškem, kjer so v novem večnamenskem domu Krajevne skupnosti proslavljali petnajst let Ljudskih pevcev Ajda. V pestrem sporedu je nastopila tudi naša desetčlanska pevska skupina, ki jo marljivo vodi Eva Z., v drugem delu večera pa smo nekaj ljudskih odtrzali, zasvirali in odpeli še tamburaši, ve se pod katerim vodstvom. Ker je bila to zadnja letošnja Martinova nedelja, je bila tudi pogostitev v slogu: domača goska, domače rdeče zelje in domači mlinci. Poudarek je na domačem in zvrhani mizi! Povrh pa še gora domačega peciva.


Pari v ljudskih plesih (28. novembra)
V petek se je zbralo v Antonovem domu na Viču v Ljubljani deset folklornih parov v tekmovalnem sporedu prireditve, dva para v revialnem sporedu in skupina Ethnotine kot gostje iz Hrvaške. V tekmovalnem delu sta z belokranjsko postavitvijo Majka čeru iza grada zvala nastopila Klara Golić in Mitja Franko, s Pušelcem dolenjskih pa Andreja Marjanović in Gal Perhaj. Prireditev so pripravili v Akademski folklorni skupini France Marolt.


Delaj, delaj dekle pušelc (29. novembra)

Naša letošnja gala predstava, na kateri so se zvrstili vsi udje folklorne družine Kres, pa še gostje iz tolminskega folklornega Razorja, se je odvila v soboto, prav na nekdanji praznik SFR Jugoslavije. Če smo si med potjo na Kupres ogledali Jajce, mestece, kjer je bila pred dobrimi sedmimi desetletji SFRJ ustanovljena, najbrž ni nič narobe, če na ta dan tudi zaplešemo. Spored je povezovala Mojca Mežik, sceno sta pripravila in postavila Andreja P. in Janko G., scenarij pa je sestavila šefica Branka. Kako je bilo vse skupaj videti, je hvala bogu, poslikal Igor V., Dol. list.


Spomin na Franceta (3. decembra)
V sredo smo proslavili Ta veseli dan kulture v spomin na rojstni dan našega največjega pesnika Franceta Prešerna, da bi se mu vsaj malo oddolžili za morbidno nerodnost kulturniških veleumov, ki so za državni praznik Slovenk in Slovencev ukazali dan njegove smrti. Gorenjci ta praznik slavijo z veselim Prešernovim smnem … V veži KC Janeza Trdine se nas je na ta veseli dan zbralo deset kulturnih skupin, ki smo zapolnile vežo in polni dve uri sporeda. Še dobro, da se jih ni kaj več okorajžilo. Kresovci smo proslavljali z Abrahamom veteranov in s tamburaškim venčkom ljudskih. Prireditev sta pripravili Zveza kulturnih društev Novo mesto in Območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti, spored pa je povezovala Nina Štampohar.


Dvajset let Arexa (12. decembra)
V petek smo zaplesali in zaigrali v Šentjerneju ob jubileju podjetja Arex, ki se ukvarja z izdelavo vojaških stvari, njihovo uporabo pa so predstavili tudi v živo na poligonu zraven proizvodnih prostorov
. Pokalo je, kot,da gre zares. Predstavili sta se tudi dve cesni, prvi dve letali mladega šentjernejskega aerokluba Ikar. V novi proizvodni dvorani je potem stekel slavnostni spored, v katerem smo poleg lastnika podjetja Ivana Kralja in uglednih govornikov nastopili kresovci z dolenjskimi plesi in pevci Šentjernejskega okteta.


Prednovoletno srečanje (20. decembra)
V soboto smo se kresovci razživeli pri Štefanu na zabavi z večerjo, duhovitim sporedom, vsakovrstnim plesom in s šampanjcem opolnoči. Če bo tudi kakšna fotka, bomo lahko videli, kako je bilo.


Za Društvo NM (23. decembra)
V ponedeljek po redni vaji smo tamburaši Novomeščanom na prednovoletnem srečanju v hotelu Krka popestrili večer z ljudskimi vižami. Oni pa nam z malico in toliko cvička, da ga je še ostalo.


Sejem v Šmarjeških (27. decembra)
V soboto zvečer smo z vsemi silami nastopili na prednovoletnem sejmu na prostem ob potoku: veterani z dolenjskimi plesi, tamburaši z venčki ljudskih in vodilna s štajerskimi plesi. Med kupci na sejmu ni bilo pretirane gneče, saj jih mrzla pobožična noč ni pretirano vabila. Čeprav je iz okoliških vasi vozil turistični vlak, so raje ostali doma pri toplih pečeh in televizorjih. Nič bolj pa niso bili korajžni niti gostje iz hotela.


Na Glavnem trgu (29. decembra)
V nedeljo je namedlo enajst palcev zimske radosti, ki so jo zaradi božično-novoletnega dogajanja na trgu kar sproti pospravljali, saj sicer kupci ne bi mogli prigaziti do sejemskih štantov. Šefica Branka se je tudi tukaj odločila za tri bataljone Kresove brigade: tamburaškega, dolenjskega in štajerskega, meščani pa so vztrajali in nam ploskali, da smo lahko dobro uro bolj korajžno godli in plesali. Res pa je, da je prireditelj poskbel za dva velika infrardeča grelca z obeh strani.


 

Dostopnost